Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el – ayak tırnaklarında çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.
DEFORMİTE TIRNAK NASIL OLUŞUR ?
Tırnak deformitesi insanların iş hayatını, sosyal hayatını ve psikolojisini oldukça etkilemekte ve ciddi problemlere yol açmaktadır. Deformite tırnaklar yanlış ayakkabı seçimi, yanlış tırnak kesimi, genetik olarak tırnak yatağının bozuk olması, kan dolaşımı bozukluğu, tırnağa yapılan yanlış uygulamalar, tırnak yavaş uzadığı için kalınlaşması, troid hastalığı, şeker hastalığı ve basış bozuklukları sebep olur. Tırnak batması; tırnağın yumuşak dokuya batmasına ve kişinin şiddetli bir şekilde ağrı hissetmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra enfeksiyon oluşması da mümkün hale gelerek tırnak anatomisini bozmaktadır.
DEFORMİTE ÇEŞİTLERİ
TIRNAK KALINLAŞMASI (HİPERTROFİK TIRNAK) :
Vücuttaki troid problemleri tırnak mantarının yanı sıra hipertrofik tırnak üzerinde de tırnak mantarına benzer bulguları beraberinde getirebilir. Kalınlaşmış mantarlı tırnak yani diğer adıyla onikomikoz da sık karşılaşılan bir tırnak deformitesidir. Tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişebilir. Sürekli baskı alan tırnak yatağı ve tırnağın canlı kısmı olan matrix (tırnak kökü ) korumak amacıyla baskıya karşı tırnak kalınlaşır. Kalınlaşmış tırnaklar kontrol altına alınmadığı sürece ağrıya sebep olacağı gibi estetik açıdan da rahatsızlık verir. Ayak sağlığı uzmanın desteği ile yapılan uygulamalarla kalınlaşmış tırnak yüzeyi özel cihazlar yardımıyla kişi ağrı ve acı hissetmeksizin canlı dokuya kadar temizlenir.
TIRNAK MANTARI (ONİKOMİKOZ) :
Tırnak mantarı enfeksiyonları dermatofid adı verilen organizmalar neticesinde oluşmaktadır. Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyon türüdür. Tırnak mantarı her sağlıklı bireyde bulunur ancak uygun bir ortam bulduğunda tırnak mantarı enfeksiyonu olarak kendini gösterebildiği gibi darbe veya travma sonucunda da oluşabilir.
PENÇE TIRNAK:
Tırnağın dış kısımlarının tırnak yatağına dönmesi kalınlaşması ve sertleşmesi ile oluşmaktadır. Bu sebeple pençe tırnak ismi ile anılmaktadır bu tırnak bozukluğu boynuz ve gaga şeklinde görülmektedir
TIRNAK BATMASI ( UNGUİS İNCARNATUS) :
Çeşitli sebeplerden tırnak ya da tırnak yatağında oluşan bozulmalardan dolayı tırnak yapısının bozulmasına ve uzamamasına neden olur. Tırnak deriye gömülerek dokuya baskı yapmasıyla tırnak batmaya başlar. Yani tırnak batması olur. Tırnak batmasına engel olunmadığı sürece zaman içerisinde yürümeyi engellemeye başlar. Tırnak batmasından dolayı zamanla basış problemi oluşmasına neden olabilir.
KAŞIK TIRNAK ( KOİLONYCHİA) :
Tırnak şekliyle bir kaşığı andırmaktadır. Genellikle çocukların ayak parmaklarında görülmekte ve yaş ilerledikçe düzelmektedir. Erken çocukluk dönemlerinde normal olarak görülebilmektedir. Sistematik nedenlerden daha çok lokal nedenlere dayanmaktadır.
PİNCER TIRNAK ( KERPETEN TIRNAK ) :
Kerpeten tırnak şekil bozukluğu tırnağın kendi içerisinde döner bir rulo halini almasıyla oluşmaktadır. Genellikle tırnak yatağına batmaktadır. Bunun nedenleri ise dar ayakkabı giymek, tırnağa yapılan yanlış uygulamalar, ayaktaki basış bozukluğu ve genetik rahatsızlıklardır. El ve ayak tırnaklarında genetik olarak görülmektedir.
PODOLİFE’DA DEFORMİTE TIRNAK BAKIMI
Deformite tırnaklarda ilk bakımda danışanımıza görsel anlamda güzel bir tırnak görüntüsü ve büyük oranda rahatlık sağlıyoruz.
İLK BAKIM SONRASINDA
- Tırnak yatağında olan baskı azalır.
- Tırnağın renk tonu açılır.
- Tırnak daha rahat uzamaya başlar.
- Tırnak yatağındaki baskı azaldığı için kan dolaşımı hızlanır.
- Tırnak daha hijyenik bir görünüme sahip olur.
- Ayakkabının üstten baskının azalması ile ağrılara karşı korunmuş olur.
- Ayakkabının içinde tırnak daha rahat hale gelir.
Deformite tırnaklar kendi haline bırakıldığında tırnak mantarı (onikomikoz) ve tırnak batması (unguis incarnatus) oluşumunu engelleyemezsiniz.