Hamilelik boyunca bedendeki değişim gövde ile sınırlı kalmaz vücut ağırlığındaki artışa bağlı olarak ayakların yükü daha da artar. Ağırlığa bağlı değişim ayaklarda en çok ayak kavisinin düzleşmesiyle kendini gösterir. Ayak kavisindeki düzleşme bir deformasyondur. Bu düzleşme sonucunda ayakta daha önce görülmeyen ayak ağrıları, nasır, tırnak batması ve tırnak problemleri görülebilir.
Hamileliğin 3.ve 4. ayından sonra ayak bileği çevresi ve ayaklarda şişme giderek belirginleşir. Hormonal seviyedeki değişiklikler vücutta su toplamasına neden olur. Bu aslında normal karşılanan bir durumdur.
Hamilelikte alınan kilolar hormonal değişiklik ve kan basıncı artışı ile vücudun su tutması sonucu ayaklarda oluşan ödem ile ayaklar büyümektedir. Ancak büyüyen ayaklara mevcut küçük ayakkabılar giyildikçe nasır, tırnak problemleri, ayakta deformeler görülebilir; bunun için hamilelerin düzenli olarak bir ayak sağlığı uzmanından yardım almaları gerekmektedir.
Hamilelikle gelen kilo atışı ayakta basınç ve duruş bozukluklarını meydana getirir. Buna bağlı olarak özellikle topukta yaşanan fazla baskı durumundan dolayı çatlak topuk problemleri, ayağın metetars noktalarına binen fazla basınç majör nasırlarını oluşturur. Ayaklardaki şişlikten dolayı parmaklardaki baskılar bazı noktalarda ayakta erken müdahele edilmediğinde kalıcı hale gelebilen parmak deformasyonları olan çekiç parmak, pençe parmak, mallet parmak ve baş parmak eğriliği oluşmaktadır.
Hamilelikte parmakların şişkinliği tırnak yapısına binen basıncıda artırır. Özellikle baş parmakta tırnakların karşılaştığı bu baskıdan dolayı en çok rastlanan tırnak problemi tırnak batması (unguis incarnatus) oluşma ihtimali çok yüksektir. Şiddetli ağrı, acı, ayakkabı giyememe, hatta yürümeyi zorlaştıran ve çoğu zaman enfeksiyonla belirti veren tırnak batması hamilelik süresinde podologun (ayak sağlığı uzmanı) takibi çok önemlidir.
Hamilelik döneminde ayak bakımı ne sıklıkla yapılmalıdır?
Genelde 12. haftadan itibaren kilo ve ödem ile birlikte ayaklarda problemler görülmeye başlar bu haftadan itibaren hamilelik sürecinde oluşabilecek problemleri ev koşullarında takip etmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Dolasıyla düzenli olarak ayda 1 kez bir podolog kontrolünde olmanız hamilelik süresinde rahat ve sorunsuz geçirmeniz için faydalı olacaktır.
İlaç kullanımın kısıtlı olduğu için anne adaylarının vücutlarını her türlü virüse karşı korumaları önemlidir. Ayak bakımı yaptıracakları merkezde sterilizosyan da otoklav kullanan, steril edilmiş el aletleri ve hijyene önem veren bir yer tercih etmeleri gerekir; bu konuda İstanbul bostancı da PODOLİFE AYAK SAĞLIĞI merkezi olarak anne adaylarına yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
HAMİLELİKTE AYAK SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Ayaklarınızın rahat edeceği ayakkabıları tercih edin topuklu sivri burunlu ayağı sıkan ayakkabılardan uzak durulmalı.
- Oturur vaziyetteyken mutlaka ayaklarınızı kaldırıp dinlendiriniz. Dikişsiz çoraplar giymeye özen gösterin.
- Bu süreçte tabanlık desteği alınabilir.
- Medikal ortopedik ayakkabı ve terlikler tercih edilmelidir.
- Rahat ayakkabılar tercih edin esnek ve süspansiyonlu modeller seçin.
- Ayaklarınızı neme maruz bırakmayın.
- Özellikle yıkama sonrası ayakları ve parmak araları dahil kurulanmalıdır.
Ayaklardaki şişkinlikten dolayı ayak parmaklarının birbirine temasının artmasıyla terleme buna bağlı olarak ayak mantarı (Tinea pedis ) risk ortamı oluşur.
Bir önceki yazımız olan hamilelikte ayakkabı seçimi hakkında bilgiler içeren yazımızı da okumanızı öneririz.
Podolife Ayak Sağlığı Merkezi web sitesinde yer alan podo-life.com/uygulama-hamilelikte-ayak-bakimi sayfamızdan Hamilelikte Ayak Bakımı Uygulamaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
ANNE ADAYLARINA SAĞLIKLI HAMİLELİKLER DİLERİZ…