Satın alacağınız ayakkabı ucuz ve kalitesiz olmamalı. İyi marka ve sentetik olmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Rengi ve modeli güzel diye aldığınız ayakkabılar ilerde hatta kısa vadede sorun oluşturur. Kalıcı etkiler yapar. Üst kıyafet yani tişört kazak seçiminiz kadar ayakkabı seçimi de önemli olmalı.
Her yaşta ortopedik ayakkabı giyilmelidir. Küçük yaşta yapılacak bu alışkanlık yani kazanılacak bu alışkanlık önemlidir. Sadece çocuk yaşlarda değil yaşlılıkta da ortopedik ayakkabı kullanmak gerekmektedir. Her yaş grubuna özel farklı konsept ortopedik ayakkabılar vardır.
1-2 numara büyük alarak giyilen ayakkabılar da tehlikelidir. “1 numara büyük olsun seneye de giyer” demek aslında yanlış bir seçimdir. Ayağınıza tam oturmayan ayakkabı da tehlikelidir. Gevşek düz tabanlılık oluşturabilir. Dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı kişilerin kullanacağı ortopedik ayakkabılar aslında ihtiyaç dışı bir durumdur. Gevşek düztabanlıklar için sık kullanılan bir durum değildir. Bilimsel olarak da faydası henüz ortaya çıkarılmamıştır. Göz ardı edilen bir durum olsa da bu durumlarda özel yapım olan ortopedik tabanlıkları kullanmak daha iyi bir tercihtir.
Ortopedik tabanlıklar kişiye özel olarak üretilen bir eşyadır. Günlük kullanım için üretilmiştir. Koşu ve zor sporlar için uygun olmayacaktır. Kısmen bir bakım aracıdır. Ayak bakım uzmanları tarafından çizilip özel aletler sayesinde en doğru hesaplar yapılarak hazırlanır. Ayak bakım uzmanları tarafından yani Podo-life bünyesindeki uzman personellerin çalışmaları sonucu sizlere özel tabanlıklar hazırlanır. Konu ile ilgisi olmayan ve bilgisiz kişiler tarafından yapılan tabanlıklar ayaklar için büyük tehlikedir. Takip edilmesi bir yana ayak sorunlarınız daha da kötüye gidebilir. Bu yüzden bir ayak uzmanına mutlaka görünmelisiniz. Başkası için hazırlanan tabanlıkları kesinlikle kullanmamalısınız. Hazır olan tabanlıklar ise kısmen çözüm gibi olsa da doğru bir bakım için mutlaka sizin ayak yapınız ve kullanımınıza göre hazırlanmalıdır. Kullandığınız ayakkabı modeline ve ayak şeklinize uygun tasarımlar ile hazırlanmalıdır. Rahatsızlığın şiddet yeri ve yükü doğrultusunda hazırlanmalıdır. Buna benzer dikkat edilecek bazı noktalar da bulunuyor. Bunlar bir ayak sağlığı merkezinde rahatlıkla belirlenir ve doğru bakım/takip uygulanmaktadır. Mağazalarda satılan tabanlıklar ve ortopedik ayakkabılar ticari açıdan üretilmiş standart ürünlerdir. Doğru seçimi yapmak için iyi araştırma yapmalısınız.
AYAKKABI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Alınan dar ayakkabılar zamanla açılmaz. Bu önemli bir etkendir. Ayakkabıyı ilk giydiğinizde rahat etmeniz gerekmektedir. Taraklı ayaklar için ucu sivri ayakkabı almamalısınız. Yürüyüş ayakkabısı tercih etmelisiniz. Parmak arası terlik kullanımı günde 1 saati geçmemelidir. Özellikle tatil bölgesinde yaşayanlarda ayak parmak çıkıntısı ciddi bir problemdir. Bakım ise en basit hali ile parmak arası terlik giyilmemesidir. Acil olarak kullanımı bırakılmalıdır. Ayakkabı alırken öğleden sonrayı tercih etmelisiniz. Ayaklar ancak kendi hacmine kavuşur. Topuklu ayakkabılardan da uzak durulması gerekiyor. Zor olan ayakkabılar sadece özel günlerde tercih edilmelidir. Ofis ortamında iseniz yanınızda mutlaka bir düz ayakkabı bulundurun. Alt çekmecenizde poşetli şekilde bir ayakkabı bulundurun. Sneaker denilen rahat ayakkabılar gündüz ofiste kullanılabilir. Öğle arasında topuklunuzu giyebilirsiniz. İş çıkışı da topuklunuzla eve gidebilirsiniz. Araç kullanımında ise mutlaka sneakerlarınızı tercih edin. Topuk yüksekliği ise 4-5 cm ‘yi geçmemelidir. Özel aracınızda bagajda bir çift ayakkabı mutlaka bulundurun. Ayak sağlığınız da diğer dikkat edilen sağlık etkenleri gibi önemlidir.
Ayakkabılarınızın suni deri ve sentetik olmamasına dikkat edin. 50-100 tl lik deri diyerek alınan ayakkabılar ciddi tehlikedir. Deri bir ayakkabı 200 tl civarındadır. Doğal deri her zaman en sağlıklısıdır. Siz ayağınıza özen gösterirseniz ayağınız da size mutlu bir yaşantı sunar. Topuk şişmesi ve yaralanması, tırnak batmaları ile ayak parmak şekil bozuklukları bu deri olmayan ucuz ayakkabılardan kaynaklanmaktadır. Önü dar yani sivri ayakkabıları 2-3 gün üst üste giymeyin. 1 gün sivri ayakkabı giydiyseniz 2 gün rahat ayakkabıyı tercih edin. Ayakkabı satın alırken de sık giydiğiniz çorapları yanınızdayken deneyin. Bu doğru olan yöntemdir. Kış aylarında kışlık çorap ile yazlık ayakkabı almayın. Bot giydiğinizde ayağınızda kalın çorap olabilir. Bu kalın çorap ile yazlık sneaker, yürüyüş ve babet tarzı rahat ayakkabıları alırsanız hata yapabilirsiniz. Gözden kaçırdığınız bu basit hata ilerde sıkıntı çıkartır. Ayakkabı değişimi ya da numara değişimi yapmak zorunda kalırsınız. Yazlık çorap ile alacağınız yazlık ayakkabıyı mağaza içinde yine 1-2 dakika yürüyerek test edin.
Yazımızı güzel bir söz ile bitiriyorum.
Başınızın rahat olması için önce ayağınızı rahat ettirin.